YouTube komt met speciale video-app voor kinderen

We zien steeds vaker dat kinderen op zeer jonge leeftijd een tablet of smartphone in de handen gedrukt krijgen om maar niet ‘vervelend’ te zijn. Uit onderzoek bleek eerder al dat het smartphone- en tabletgebruik schadelijk is voor kinderen, mede omdat kinderen hierdoor blootgesteld worden aan content die niet voor hen geschikt is.

YouTube, het populaire videoplatform, wil hier nu iets aan gaan doen. Aangezien het kijkgedrag van kinderen explosief groeit heeft het bedrijf besloten om een speciale videoapp te ontwikkelen voor de jonge doelgroep. Kinderen onder de tien jaar kunnen vanaf maandag terecht op de nieuwe app YouTube Kids, zo meldt USA Today.

Projectleider Shimrit Ben-Yair zegt het volgende over het kijkgedrag van kinderen:

Ouders vragen ons steeds of wij een speciale app voor kinderen kunnen ontwikkelen. De laatste jaren zien we het kijkgedrag met 50% toenemen, maar voor de jonge kinderen is dit maar liefst 200 procent.

Het idee achter de app is simpel: zo veel mogelijk content beschikbaar stellen die speciaal gemaakt is voor jonge kinderen. Zo wil Youtube televisiemakers overhalen om kinderprogramma’s beschikbaar te stellen in de nieuwe app. Hierdoor kunnen kinderen programma’s als Sesamstraat bekijken via de app.

youtube kids

Daarnaast zal de app uitgerust worden met een versimpeld design. Kinderen kunnen via iconen eenvoudig de juiste content kiezen zoals videoclips van kinderliedjes, educatieve video’s en kinderprogramma’s. Omdat veel jonge kinderen nog niet kunnen lezen en schrijven zal de app spraakbediening ondersteunen.

Ouders kunnen gerust ophalen, want als kinderen woorden intypen of inspreken als ‘seks’ zal er automatisch een pop-up verschijnen dat het kind een ander woord moet proberen. Hierdoor zullen kinderen niet langer blootgesteld worden aan content voor meerderjarigen.

Verder kunnen ouders ook de kijkduur eenvoudig bepalen voor hun jonge kroost. Door een tijdslimiet in te stellen zal de app automatisch afsluiten als de tijd verstreken is.

635599846430704816-YT3

De app zal vanaf 23 februari te downloaden zijn voor Android devices.