YouTube kondigt strengere regels aan voor advertenties op videokanalen

Geld verdienen met video’s op YouTube? Dat is vanaf nu een stuk ingewikkelder. De videosite heeft namelijk strengere regels aangekondigd voor advertenties op videokanalen. Voortaan mag je pas advertenties inzetten als je video’s in het afgelopen jaar meer dan 4.000 uur zijn bekeken. Ook moet je minimaal 1.000 abonnees hebben.

Eerder moesten video’s op een kanaal minimaal 10.000 keer zijn bekeken. Hoeveel kijkuren er per jaar waren, maakte toen nog niet uit. Het verschil is echter groot, waardoor het voor YouTubers een stuk lastiger zal zijn om geld te verdienen via advertenties.

De nieuwe regels zijn er echter om een reden. Volgens het videoplatform waren ze nodig om spammers, nepaccounts en andere kwaadwillenden op het platform te identificeren.

Kritiek

Daarmee lijkt het een reactie te zijn op de ophef van vorig jaar. Toen kwam de site onder vuur te liggen, omdat er advertenties verschenen bij ongepaste filmpjes met onder meer schaars geklede kinderen. Diverse adverteerders haakten af.

Daarnaast was er onlangs kritiek toen YouTuber Logan Paul een video maakte in een Japans ‘zelfmoordbos’, waar hij een dood lichaam filmde. YouTube besloot de samenwerking met de videomaker stop te zetten.

Paul was voor de ophef onderdeel van het zogenaamde Google Preferred-programma. Daar staan kanalen die aan hoge eisen voldoen. Adverteerders kunnen zich hiervoor aanmelden. Ook hier zijn wat wijzigingen doorgevoerd: voortaan wordt er met de hand gecontroleerd of de inhoud van video’s gevoelig is.