YouTube laat je nu ook livestreamen vanaf je smartphone

YouTube

Op YouTube kun je al jaren livestreamen, maar niet via je mobiel. Daar gaat vanaf vandaag verandering in komen, schrijft Google op haar blog. Iedere YouTuber met minimaal 10.000 abonnees kan dit nu namelijk wel doen. Voor de rest moet dit later mogelijk worden, stelt Google.

De stap voelt behoorlijk klein aan, aangezien je bij Facebook en Twitter in eerste instantie alleen maar met je mobiel kon livestreamen. Pas sinds januari kan dit ook vanaf je desktop. YouTube doet het dus andersom: eerst streamen via je desktop, nu via je mobiel. Dit doe je via de YouTube-app, waar een opnameknop in komt te zitten.

Alle livestreams via de app hebben dezelfde functionaliteit als de normale video’s. Dit betekent dat je ze kunt opzoeken, ze kunt vinden via aanbevelingen en playlists en je ze kunt beschermen tegen misbruik. Om de ervaring zo goed mogelijk te maken, heeft Google samengewerkt met honderden YouTubers.  Zo is de livechat wat trager gemaakt op hun verzoek en de beeldkwaliteit verhoogd.

YouTube livestreamen mobiel

Super Chat

YouTubers kunnen in twintig landen – nog niet in Nederland – ook geld gaan verdienen met livestreamen via Super Chat. Hiermee kun je chatberichten kopen met een speciaal kleurtje, die maximaal vijf uur in het chatscherm blijven hangen. Op die manier kun je de aandacht van de streamer trekken.

Hoewel je als streamer zelf nog geen gebruik kunt maken van de functionaliteit, kun je dit als kijker wel. Wanneer je ook als streamer gebruik kunt maken van de Super Chat, is nog niet bekend.