‘YouTube weigert filmmakers die niet meewerken aan betaald platform’

Geniet er nog maar even van dat je in alle vrijheid kunt genieten van je favoriete YouTube-professionals, want binnenkort zul je mogelijk moeten betalen om hun video’s te kunnen bekijken. Op ‘het nieuwe YouTube’ is namelijk geen plaats meer voor de gratis content van bekende filmmakers.

We schreven deze week nog waarom professionele creators YouTube verkiezen boven Facebook, maar als ze hun publiek serieus nemen, dan kan daar weleens verandering in komen. YouTube-bazin Susan Wojcicki liet vrijdag namelijk aan The Wall Street Journal weten dat zij hun content alleen nog mogen plaatsen als ze zich aansluiten bij de nog niet gelanceerde betaalversie van het videoplatform. Doen ze dat niet, dan wil Wojcicki ze er ook van weerhouden de gratis versie van YouTube te gebruiken.

Het is de bedoeling dat er op den duur twee YouTube-versies ontstaan: de gratis versie (zoals we die nu kennen) waar geld verdiend wordt met advertenties én een advertentievrij platform waarvoor je een abonnement nodig hebt. Wojcicki meldt dat de belangrijkste partners al aan boord zijn, terwijl gesprekken met de rest hopelijk op korte termijn afgerond worden. YouTube zou namelijk niet lang meer willen wachten met de lancering van zijn betaalde platform.