Zachte sensor iSoft kan alles in een controller veranderen

iSoft

Wetenschappers van de Purdue University hebben wel iets erg tofs gemaakt: de iSoft. Met deze soft sensor toolkit kun je vrijwel alles omtoveren in een controller. Het bestaat uit een dun, rubbertig apparaat dat reageert op bewegingen en aanrakingen.

De iSoft kun je zo aanpassen dat hij kan praten met alles van televisies en telefoons tot complete game-systemen. Wikkel het bijvoorbeeld om je arm, en druk op een van de knoppen om het geluid op je televisie uit te zetten. Ook kun je bijvoorbeeld een film aanzetten of door je game-bibliotheek scrollen.

“Het ongewone van de iSoft is dat het geen bedrading of elektronica in het materiaal nodig heeft”, vertelt Karthik Ramani, directeur van het design-laboratorium van de universiteit. “Het platform biedt de mogelijkheid om zachte sensoren te maken en aan te passen. Zelfs als je geen professionele kennis over elektronica hebt, kun je er ieder object mee aanpassen, zelfs objecten met complexe vormen.” Volgens de makers is deze sensor bovendien een goedkope manier om dit soort technologie in de handen van de massa te krijgen.

iSoft

De sensor is gemaakt van een met koolstof gevuld siliconenrubber. Als het aangeraakt wordt, wordt de elektrische weerstand aangepast om data af te geven. Ondertussen zorgt een algoritme ervoor dat de sensor continue praat met interfaces, zelfs als het uitgerekt of vervormd wordt.

Vooralsnog zul je de iSoft echter niet op de markt zien liggen. De universiteit heeft een patent aangevraagd, maar nog niet gezegd wanneer het product klaar is voor productie.