Zeeland legt eerste zonnedakpannen van provincie

In het Zeeuwse Yerseke liggen vanaf nu de eerste zonnedakpannen van Zeeland. De speciale ZEP zonnedakpannen bestaan voor tachtig procent uit natuurlijk materiaal en zijn volledig te recyclen.

De dakpannen worden ontwikkeld door ZEP in Urk. Het bedrijf werd in 2013 opgericht en heeft als gemeenschappelijke drijfveer “het bevorderen van de toepassing van zonnecollectoren, maar zonder afbreuk te doen aan het visuele aspect van gebouwen”. Zo zijn de dakpannen ook te leggen op panden die vallen onder beschermd stadsgezicht.

ZEP werkte voor de speciale pannen samen met dakpanfabrikant Nelskamp. Nelskamp levert speciale dakpannen met een gat, waarna er bij ZEP een zonnepaneel in wordt gebouwd. Iedere ZEP zonnedakpan is voorzien van twee aansluitkabels. Deze worden bij het leggen van de pannen in serie geschakeld en vervolgens verbonden met een omvormer.

Goedkoper bij nieuwbouw of dakvervanging

Naast het visuele aspect is het leggen van de speciale dakpannen ook makkelijker dan het aanleggen van zonnepanelen. Zo kan er gemakkelijk om een schoorsteen of dakraam heen worden gebouwd. Daarnaast worden alleen voor de pannen die op maat moeten worden geslepen ‘gewone’ dakpannen gebruikt, laat de aannemer voor het leggen van de pannen, Marijn de Bel, weten aan PZC.

Volgens de eigenaren van het eerste huis met de zonnedakpannen zijn de speciale pannen zeker niet goedkoper dan zonnepanelen en is de opbrengst per vierkante meter iets lager. Je kunt echter wel meer ‘panelen’ op het dak kwijt. Daarnaast zegt ZEP dat wanneer er een nieuwe woning wordt gebouwd of het hele dak wordt vervangen het wel goedkoper is om de speciale dakpannen aan te schaffen, dan eerst gewone dakpannen neer te leggen en daarop zonnepanelen te plaatsen.