Zelf muziekinstrumenten maken met Phonotonic

Vind je het soms ook zo jammer dat je geen instrument kunt bespelen? Maar ook niet in staat bent om á la Afrojack even een lekker setje in elkaar te draaien op je laptop? Misschien is Phonotonic dan voor jou een uitkomst. Met deze simpele balletjes met ingebouwde sensoren kan namelijk íedereen zelf muziek maken.

Phonotonic zijn zogenaamde smart objects, die je met behulp van een smartphone app naar jouw wens kunt instellen. Vervolgens neem je de kleurrijke balletjes in je hand en maakt daar wisselende bewegingen mee. Hoe sneller je gaat, hoe meer de beat aanzwelt. Hoe groter je armzwaai, hoe sferischer de muziek wordt. In onderstaande video wordt het concept zeer goed gedemonstreerd:

Tijdens de IFA in Berlijn kregen we zelf de kans om even met de Phonotonic ballen aan de slag te gaan en het is echt bijzonder verslavend. Je kunt je voorstellen dat dit voor groot vermaakt zorgt op een (kinder)feestje, maar ook professionele muzikanten kunnen met Phonotonic aan de slag om hun eigen masterpiece te creeëren.

Je kunt middels de app namelijk zelf bepalen wat voor type geluid of ‘sound’ je wil laten klinken, en je zelf gecomponeerde track uiteraard ook direct opslaan en delen met de wereld.

Overigens hoef je je niet beperkt te voelen door de vorm van Phonotonic: In de kleurrijke siliconen balletjes gaat een (kleinere) sensor schuil die je eruit kunt halen en ook in een ander object kunt plaatsen, of gewoon aan je kleding vast kunt maken. Zo kun je werkelijk op elke denkbare wijze muziek maken door het simpelweg te bewegen.

Phonotonic is ontworpen door een groep muzikanten, designers en techneuten. Het product is sinds december vorig jaar op de markt en de eerste 500 exemplaren van het product waren online binnen no-time uitverkocht. Dit najaar zullen er nog eens 5000 in de verkoop gaan, dus mocht je er een willen bemachtigen zul je er snel bij moeten zijn. Meer informatie vind je op de Phonotonic website.