De nieuwste update aan Google’s zelfrijdende auto: Hij kan toeteren

Google blijft kilometers maken met zijn zelfrijdende auto’s om ze nog beter te maken. En vervolgens voert het bedrijf ook regelmatig wijzigingen door in de systemen die de auto insturen. De nieuwste toevoeging: voortaan toeteren de auto’s van Google om andere weggebruikers te waarschuwen. Dat schrijft Google in zijn laatste rapport (pdf) waarin het verantwoording aflegt over de tests met autonoom rijden.

Toeteren klinkt logisch, maar het is nog best lastig om een auto te leren in welke situaties hij dat moet doen. Het gaat immers niet zozeer in het aansturen van wat de auto zelf, maar om het waarschuwen van andere weggebruikers op momenten dat het nodig is. Het vraagt dus om een menselijk benadering.

Google heeft de toetersoftware daarom ontwikkeld door in eerste instantie enkel in de auto een signaal te laten horen. Zo konden de testrijders aangeven of de waarschuwing op zijn plek was of niet en van die feedback kon het systeem leren. Uiteindelijk toetert de auto nu als een auto zomaar zijn rijbaan verlaat of onverwacht uit een oprit komt rijden. Er zijn zelfs verschillende vormen van toeteren ingebouwd, kort en lang, passend bij de situatie.

Ons doel is om onze auto’s te leren om te toeteren als een rustige, ervaren chauffeur. Als onze auto’s meer ervaren toeteraars worden, hopen we dat ze ook kunnen gaan voorspellen hoe andere weggebruikers reageren op een waarschuwing in diverse situaties.

Toeteren om een andere zelfrijdende auto te begroeten, zoals chauffeurs van vrachtwagens en bussen vaak doen, zit overigens niet in de software.