Tesla verbiedt mensen om zelfrijdende Tesla in te zetten als Uber

Als je een Tesla koopt, dan beperkt de autofabrikant je met wat je wel en niet met je auto mag doen. Tenminste: zodra de software om volledig autonoom te rijden klaar is. Daarmee wordt het namelijk mogelijk om daadwerkelijk je handen los te laten en de auto al het rijwerk te laten doen. Daarnaast kun je je auto ook leeg laten rondrijden om een parkeerplek te zoeken of juist naar jou toe te laten komen. Deze technologie inzetten om je auto te delen met anderen of als taxi in te zetten mag niet. Geld verdienen mag alleen via Tesla’s eigen autodeeldienst Tesla Network, die het eerder dit jaar al aankondigde.

Gisteren werd bekend dat Tesla per direct elk model dat wordt geleverd, uitrust met alle hardware om volledig autonoom te rijden. De bijbehorende software ontbreekt echter nog, die is nog niet af. Maar je kunt deze nu al wel aanschaffen als je een Tesla koopt. En daarbij ga je akkoord met de voorwaarden dat je geen geld gaat verdienen door andere mensen met je Tesla te vervoeren. Tenzij je dat doet via Tesla’s eigen dienst.

Als je het vanuit het bedrijf bekijkt is het logisch: de fabrikant wil immers dat klanten zijn eigen dienst gebruiken. Maar ergens voelt het ontzettend raar dat de maker van je auto op zo’n manier gaat bepalen wat je wel en niet met je auto mag doen.

Overigens mag je je auto wel gewoon gebruiken voor vrienden en familie. En het is ook compleet onduidelijk hoe Tesla gaat controleren of je niet toch geld verdient met je auto. Ook is onbekend wat de gevolgen zijn als je de regels van het bedrijf overtreedt.

tesla