‘Meerdere aanrijdingen en gevaarlijke situaties met zelfrijdende Ubers in Pittsburgh’

In augustus werd bekend dat Uber startte met taxiritjes in zelfrijdende auto’s in Pittsburgh. Maar dit project lijkt een valse start te hebben. Quartz heeft namelijk diverse meldingen verzameld van de autonome auto’s die in ongelukken of andere problemen terecht kwamen.

De ritjes in de zelfrijdende auto’s van Uber zijn sinds eind augustus beschikbaar en worden willekeurig onder klanten verdeeld. De ritjes zijn nu nog gratis. Tijdens de testen zit er nog wel iemand achter het stuur om in te grijpen. Een co-piloot maakt notities op een laptop en alles wordt opgenomen door camera’s binnen en buiten de auto.

Maar zelfs met deze maatregelen lijkt het dus nog wel eens fout te gaan. Uber zelf weet officieel gezien alleen van een incident waarbij een andere auto tegen de bumper aankwam van de Uber-auto. Geen probleem, want vaak zijn menselijke bestuurders de grootste risicofactor voor robotische voertuigen.

Een man genaamd Nathan Stachelek heeft echter een video gemaakt van een bestuurder die de zelfrijdende auto handmatig omdraait. De auto was de verkeerde kant op gegaan in een straat met eenrichtingsverkeer. Als er andere voertuigen waren geweest, had dit voor grote problemen kunnen zorgen. Gelukkig was het avond en was er niemand op de weg.

Andere incidenten zijn nog niet vastgelegd. Quartz weet echter wel van een iemand die een man de auto zag inspecteren. Het leek er op dat er een ongeluk gebeurd was, al was niet duidelijk hoeveel schade er geleden was.

Uber heeft al gezegd dat er ontzettend veel beveiligingsmaatregelen genomen zijn. Naast de eerder genoemde regels, mag de auto ook alleen op bepaalde tijdstippen en op bepaald terrein rijden. Daarnaast ondersteunen ze specifieke problemen op straten, zoals gevaarlijke kruispunten.