Zelfrijdende auto’s worden inmiddels al jarenlang klaargestoomd om in het vervoer mee te doen – maar de rest van de open wereld is er een stuk minder op voorbereid. Hoe gaan bijvoorbeeld mensen reageren als ze een zelfrijdend voertuig zien rondrijden? Daar hoopten onderzoekers van de Stanford University achter te komen. Ze hebben daarom drie dagen geëxperimenteerd op de Universiteit Twente.
De onderzoekers lieten zelfrijdende auto’s op de campus in Enschede rondrijden, om zo te zien hoe voetgangers hierop reageerden. Liepen ze door als bij een gewone auto? Of handelden ze net wat anders, omdat ze wisten dat er een computer reed? Achteraf werd er met de mensen gepraat, om te spreken over waarom ze op bepaalde manieren reageerden.
Wat blijkt: voetgangers proberen overdreven bewegingen te maken als ze langs een zelfrijdende auto lopen. Ze willen aangeven dat ze ergens heen bewegen, wellicht uit angst dat de computer het anders verkeerd begrijpt. Sommige voetgangers wijken zelfs af van de verkeersregels. Ze durven geen voorrang te nemen als ze dat hebben, maar lopen in plaats daarvan om de auto heen.
Het experiment uit Enschede gaat nog een paar keer worden herhaald op verschillende plekken ter wereld. Op die manier hopen de onderzoekers te zien of verschillende landen anders reageren.