‘Zelfrijdende auto’s van Uber nog niet klaar om de weg op te gaan’

Uber is nog niet eens een week bezig met een proef met haar zelfrijdende auto’s in San Francisco, maar loopt nu al tegen redelijk wat problemen aan. De auto’s zijn volgens weggebruikers en autoriteiten namelijk nog helemaal niet klaar om de weg op te gaan, onder meer omdat ze fietsers op fietspaden afsnijden bij het afslaan, schrijft The Telegraph.

Uber heeft inmiddels toegegeven dat er inderdaad een probleem is met de manier waarop de autonome voertuigen omgaan met fietspaden. Het probleem is dat als een auto naar rechts af wilt slaan, hij fietspaden afsnijdt en fietsers daarmee ook. De auto zou echter moeten invoegen op het fietspad, zodat de fietsers er aan de andere kant langs kunnen.

Brian Wiedenmeier, lid van de San Francisco Bicycle Coalition, vertelt dat toen hij in een auto van Uber reed, deze twee keer een “onveilige” afslag maakte over een fietspad. “Zo’n bocht staat bekend als een van de belangrijkste oorzaken van botsingen tussen auto’s en fietsers, met serieuze verwondingen of de dood als gevolg.”

Uber heeft inmiddels tegen zijn “veiligheidschauffers” die de controle van de auto op ieder moment kunnen overnemen, dat ze op dit soort momenten de controle van de auto moeten overnemen. Ondertussen werkt het bedrijf aan een oplossing voor het probleem.

Overheid

De problemen komen slechts enkele dagen nadat Uber van de overheid met zijn test moest stoppen. Op 15 december kreeg het bedrijf te horen dat het nog geen toestemming had gehad om met zelfrijdende auto’s te weg op te gaan. Uber zelf zegt echter dat zijn auto’s niet overeenkomen met de definitie die Californië geeft aan ‘autonoom voertuig’. Er zit namelijk nog steeds iemand achter het stuur, waardoor Uber gewoon de weg op zou mogen. Die medewerker kan de controle dus overnemen.