Wetenschappers ontwikkelen zelfvernietigende batterij die uit een James Bond-film had kunnen komen

Het is zo’n beetje de norm onder filmspionnen: apparaten die binnen een aantal seconden zichzelf vernietigen. Zo kun je immers een videoboodschap privé houden – en ook nog eens een dikke explosie op het beeldscherm toveren. Onderzoekers van Iowa State University hebben misschien wel een manier gevonden om deze gadgets een realiteit te maken met een zelfvernietigende batterij.

Of nou ja: de batterij van de onderzoekers ontploft niet, maar hij lost wel automatisch op als hij in aanraking komt met water. Op dit moment kan de accu een rekenmachine voor 15 minuten van stroom voorzien. Er wordt gewerkt aan een zelfvernietigende batterij voor krachtigere en complexere apparatuur.

Zo’n batterij kan handig zijn voor apparatuur die na verloop van tijd weggegooid moet worden. Een batterij die oplost in water, zou immers milieuvriendelijker worden opgeruimd. Al moeten de gebruikte stoffen dan wel echt efficiënt worden opgelost. De onderzoekers zien vooral militaire toepassingenen, maar ook in de medische wereld zou dit gebruikt kunnen werken. En ook Q uit James Bond weet zich er waarschijnlijk wel raad mee.

Batterij oplossen