Asus lanceert ZenFone AR: De eerste smartphone die virtual reality én augmented reality van Google ondersteunt

ASUS ZenFone AR

Google heeft in de afgelopen jaren ingezet op augmented reality en virtual reality. Maar tot nu toe waren die twee projecten nog niet bij elkaar gekomen in een telefoon. Tot nu dan, want de ZenFone AR van ASUS ondersteunt zowel Google’s Tango als Google’s Daydream-platform. De telefoon werd tijdens CES onthuld.

ASUS heeft met dit toestel een primeur: het is de eerste smartphone die zowel virtual reality als augmented reality ondersteund. Daarnaast is het ook nog eens de tweede telefoon ooit die werkt met Google Tango. En kijken we naar Daydream, dan hoort de ZenFone AR tot een kleine groep die dit platform ondersteund. Overigens zijn de twee technologiën niet te combineren, ze werken volledig los van elkaar.

Maar wat kun je ook alweer met Tango en Daydream? Tango is het augmented-reality-platform van Google, waar inmiddels ongeveer dertig apps voor zijn. Hiermee kun je onder meer nieuwe meubels digitaal in je huiskamer zetten om te kijken hoe het staat en genieten van een virtuele dinosaurustentoonstelling uit het American Museum of Natural History.

Daydream is het virtual reality-platform van Google. Hier zijn onder meer YouTube, Google Street View, Google Play Movies en het puzzelspel Claro geschikt voor gemaakt.

De telefoon

De ZenFone AR zelf heeft een simpel uiterlijk, waar vooral de camera uitspringt. Logisch, want voor augmented reality heb je een uitgebreide camera en flink wat sensoren nodig. In de TriCam van ASUS zitten drie camerasensoren. Een is een 23-megapixel-sensor, waar je ook foto’s mee kunt maken en er zitten ook een bewegingstracker en een dieptesensor in.

Verder is het apparaat behoorlijk krachtig – wat ook nodig is om virtual reality en augmented reality aan te kunnen – en het is de eerste telefoon ooit met 8GB aan RAM-geheugen. De telefoon heeft een groot scherm van 5.7-inch en heeft een geheel nieuwe speaker voor beter geluid. Uiteraard draait hij op Android.

Hoe duur de telefoon gaat worden, is nog niet bekend. Wel weten we dat de ZenFone AR ergens in het tweede kwartaal van dit jaar moet verschijnen.