Ziekenhuizen krijgen voortaan hulp bij cyberaanvallen van beveiligingsteam CERT

Ziekenhuizen en andere zorginstellingen krijgen voortaan hulp van een nieuw, centraal beveiligingsteam bij cyberaanvallen en datalekken. Dat meldt de NOS. Het gaat om het Computer Emergency Response Team (CERT).

Het team bestaat nu uit zes specialisten die nauw samenwerken met het Nationaal Cyber Security Center. Als zorginstanties getroffen worden door malware, kunnen ze contact opnemen met de helpdesk. Tot nu toe zijn 36 instellingen bij het initiatief aangesloten.

Efficiënter

Een aantal ziekenhuizen hebben al een intern hulpteam dat tijdens cyberaanvallen wordt ingeschakeld. Maar het nieuwe team zou efficiënter kunnen werken, omdat ze hulp bieden bij meerdere instanties. Wordt er bijvoorbeeld een lek gevonden bij het ene ziekenhuis, dan kan dat bijvoorbeeld worden gedicht bij een ander ziekenhuis dat dezelfde software gebruikt.

Het team wordt betaald met subsidie van het ministerie van Volksgezondheid. Later moeten zorginstellingen voor de diensten gaan betalen, zodat de helpdesk zelfstandiger kan werken.