Zien: Atlas-robot van Boston Dynamics kan nu ook turnen

Boston-Dynamics-Atlas

We hebben het hier bij Numrush al eens vaker gezegd: als er ooit een robot uprising komt, weten we voor welke robots we het hardste weg moeten rennen. Dat zijn namelijk die van Boston Dynamics. Dit bedrijf maakt vooral indruk met Atlas, de robot die allerlei motorisch uitdagende taken kan doen. En nu kan de robot ook turnen, schrijft TechCrunch.

Atlas is een mensachtige robot die al behoorlijk wat kan. We zagen eerder bijvoorbeeld al hoe het over obstakels klom en sprong, en hoe het zich staande hield als het omgeduwd werd.

Boston Dynamics heeft in de tussentijd natuurlijk niet stilgezeten en er zijn weer nieuwe trucjes bijgekomen. Nu kan Atlas namelijk ook een turnroutine uitvoeren. In een nieuwe video zien we hoe de robot een handstand doet, een radslag en in de lucht ronddraait.

Nieuwe technieken

De vooruitgang is behoorlijk indrukwekkend, als je bedenkt dat de robot in 2013 nog nauwelijks kon lopen en het maar liefst 149 kilo weegt. Boston Dynamics heeft echter wat nieuwe technieken ontwikkeld, waardoor het programmeren van dit soort bewegingen een stuk eenvoudiger gaat.

Een nieuw algoritme vertaalt beschrijvingen van bewegingen nu automatisch naar de bewegingen die de robot daadwerkelijk kan maken. Daardoor kunnen de makers van Atlas veel sneller routines maken dan vroeger, en worden die routines in 80 procent van de gevallen ook uitgevoerd zoals bedoeld was.