Zien: De CIMON-robot op ISS heeft ruzie met een astronaut om muziek

Op het International Space Station (ISS) zit nu wel een erg bijzondere astronaut. Het gaat om CIMON, een robot met kunstmatige intelligentie. De robot moet fungeren als een collega voor de menselijke astronauten, maar ook als vriend. Helaas lukt dat niet altijd. De robot is namelijk in een kleine ruzie met een astronaut terechtgekomen, meldt Quartz.

Stop de muziek

De makers van CIMON wilden de interacties met astronaut Alexander Gerst op ISS zo positief mogelijk maken. De AI werd daarom getraind op foto’s en stemgeluiden van Gerst. Gerst mocht zelfs helpen met het ontwerpen van het gezicht van CIMON en de robot leerde ook het favoriete nummer van de astronaut.

Maar dat is waar het mis ging: de muziek. De twee astronauten hadden onlangs hun eerste interactie in de ruimte, waarbij CIMON vriendelijk probeerde te zijn door “The Man-Machine” van Kraftwerk af te spelen. Gerst luisterde welgeteld 46 seconden naar het nummer, schudde vervolgens het hoofd van CIMON en vroeg om de muziek stop te zetten.

Dat werd hem niet in dank afgenomen. CIMON lijkt met zijn ogen te rollen en wordt een beetje vervelend. Gerst geeft namelijk de volgende instructies – het starten van een videostream – waarom CIMON hem onderbreekt. “Cool, laten we meezingen met hun favoriete hits”, aldus de robot.

Gerst herhaalt de instructie “stop de muziek”, in de veronderstelling dat de robot hem niet hoorde. Maar ook dat werkt niet. “Ik houd van muziek waar je op kunt dansen”, aldus de nu ietwat defensieve robot. “Je favoriete hits komen er aan.”

Wees aardig!

Gerst geeft de technische problemen vervolgens door aan de werknemers, waarop de robot zegt: “Wees alsjeblieft aardig”. De astronaut reageert: “Ik ben aardig! Hij beschuldigt me ervan dat ik niet aardig ben! Hij kent me gewoon niet als ik niet aardig ben!” CIMON bleef natuurlijk niet stil. “Cool. Vind je het hier niet leuk met me?”

Een echte vriendschap tussen de twee laat dus nog even op zich wachten. Maar gelukkig voor ons is alles op video vastgelegd, waardoor wij nog eens kunnen genieten van de ruzie met een robot.