Zien: dit is het prototype van Facebook’s spraakassistent Aloha

Facebook

Facebook werkt al even aan een eigen spraakassistent genaamd Aloha. De spraakassistent moet op het sociale medium komen, in Messenger en in externe hardware. En nu kunnen we voor het eerst beelden zien van een prototype van de assistent. Die zijn namelijk gelekt door onderzoeker Jane Manchun Wong, meldt TechCrunch.

Het prototype heet Aloha Voice Testing. Op dit moment kun je er volgens de beelden mee praten als je in een Messenger-gesprek bent. Praat jij, dan verschijnt er een blauwe balk die beweegt. Daarmee wordt het volume van jouw stem aangeduid en aangegeven dat wat jij zegt omgezet wordt in tekst.

Daarmee lijkt het er op dat de assistent nog geen taken uit kan voeren voor je. Op dit moment zet het gesproken tekst alleen maar om in geschreven tekst. Dat is echter wel handig, als je bijvoorbeeld een berichtje wilt sturen als je in de auto zit. Jij dicteert het bericht, maar de ontvanger kan het gewoon lezen.

Externe apparaten

Wong vond naar eigen zeggen ook code van de spraakassistent. Daarin wordt beschreven dat de functie verbinding heeft met externe WiFi- of Bluetooth-apparaten. Het is mogelijk dat de assistent uiteindelijk verschijnt in de software en hardware van Facebook zelf, net zoals dat de Google Assistant op zowel telefoons als op de Google Home draait.

Wong vond verder het logo van Aloha in de code van het sociale medium, dat er uitziet als een vulkaan. Wanneer de assistent aangekondigd wordt, is onbekend.