Diverse bedrijven zijn druk bezig met mensen op Mars zetten. Ondertussen onderzoekt NASA waar die mensen dan in moeten gaan leven op de rode planeet. Daar schreef het een wedstrijd voor uit: ontwerp duurzaam onderdak voor mensen die op Mars gaan wonen. Nu zijn de vijf finalisten van het project bekend, meld TechCrunch.
De ontwerpen moesten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten ze tegen de atmosfeer en het landschap van de rode planeet kunnen. Daarnaast moet je de ontwerpen kunnen 3D-printen, omdat je weinig materiaal naar Mars kunt sturen.
De wedstrijd werd in 2014 al uitgeschreven en zit nu in de tweede van drie fases. De vijf finalisten krijgen nu samen 100.000 dollar, verdeeld op basis van de scores van de jury. De volgende stap is het gebruiken van speciale software om de ontwerpen van de teams tot leven te brengen.
De derde fase bestaat daarna uit het daadwerkelijk gaan bouwen van de ontwerpen. De uiteindelijke winnaar van het project krijgt 2 miljoen dollar. En mogelijk gaat NASA dat huis daadwerkelijk gebruiken als ze naar Mars gaan. Maar voor nu kunnen we vast genieten van de ontwerpen die de vijf finalisten maakten.
Team Zopherus
Team Zopherus brengt het printen van het onderdak niet los van het ruimteschip waarmee de astronauten aankomen, maar houdt het er binnenin. Het team gebruikt een eigen sterke mix voor het printen van de behuizing. Het printen zelf wordt dus door het ruimteschip gedaan.
Als het printen klaar is en de eerder gemaakte onderdelen als luchtsloten er in zitten, gaat het geheel omhoog. Vervolgens schuift het iets op en herhaalt hetzelfde nog een keer. Op die manier wordt er een serie aan kleine ruimtes gemaakt.
Team AI SpaceFactory
Dit team richt zich juist meer op de eenvoudige vorm van een verticale cilinder. Deze vorm is namelijk goed te gebruiken in de ruimte, maar ook eenvoudig te printen. Het team dacht bovendien na over thermische uitzetting en isolatie.
Team Kahn-Yates
Team Kahn-Yates heeft een erg interessant ontwerp bedacht. De buitenkant is 3D-geprint, maar heeft ook ruimte voor een sterke plastic laag waar het licht doorheen komt. Zo krijg je dus toch nog wat van het daglicht te zien, ook al ben je binnen. Het ontwerp is verder erg ruim, wat voor de astronauten vast een voordeel zal zijn.
Team SEArch+/Apis Cor
Ook het vierde team heeft goed nagedacht over licht. De positie en de vorm van het ontwerp houdt namelijk zoveel mogelijk rekening met het daglicht, zodat je er zoveel mogelijk van kunt genieten. Verder waren zijn vooral bezig met het minimaliseren van radiatie op de planeet. Het geheel is verder op een helling gebouwd, waardoor je het op diverse plekken kunt plaatsen.
Team Northwestern University
Het laatste team heeft een ontwerp wat meer krijgt naar de eenvoud van het bouwen. De basis het onderdak bestaat uit een oplaasbaar vaartuig. De printer kan hier vervolgens eenvoudig een koepel van maken, door stevigheid te bieden met balken. Het is misschien niet de beste vorm voor een huis (je gebruikt een hoop ruimte niet), maar het is wel gemakkelijk te maken en sterk.