Zo kun je live kijken hoe Mercurius voor de zon draait vandaag

Eens in de 10 jaar draait de planeet Mercurius voor de zon langs op een plek zodat wij dat vanaf aarde kunnen waarnemen. Je kunt wel zeggen dat dat een vrij unieke gebeurtenis is dus. Vandaag is het zover: om 13:12 uur vanmiddag kunnen ruimteliefhebbers en astrologen zich verlekkeren aan dit bijzondere fenomeen.

Het goede nieuws is dat het vandaag een prachtig zonnige dag belooft te worden. Zo is de transitie van Mercurius dus goed waar te nemen omdat het zicht ons niet ontnomen wordt door bewolking. Het slechte nieuws is dat je Mercurius met het blote oog niet goed kunt zien. De planeet is te klein om te herkennen van zo’n enorme afstand, en daarnaast is het enorm schadelijk voor je ogen om direct tegen de zon in te kijken.

mercuryintra

Gelukkig heeft NASA daar iets op bedacht. Vanmiddag wordt de transitie van Mercurius namelijk live uitgezonden via een speciale webcast. Zo kun je de ruimtevlucht van de planeet dus live volgen zonder dat je daarbij oogschade oploopt. Je kunt de livestream van de Mercurius transitie volgen via deze sites op je computer of smartphone. De transitie begint om 13.12 lokale tijd en duurt ongeveer 7,5 uur.

De laatste transitie van Mercurius vond plaats in 2006. Gemiddeld komt het fenomeen ongeveer 13 tot 14 keer per eeuw voor. De transitie vind altijd plaats in mei of november. De eerstvolgende kans om Mercurius voor de zon langs te zien draaien is op 11 november 2019, en dan pas weer op 23 november 2032.