Numrush

De politie kan voortaan tot 250 jaar na dato een dader herkennen aan zijn haar

Politiediensten gebruiken al jarenlang DNA om de ware identiteit van verdachten en criminelen vast te leggen, maar dat kan wel eens gaan veranderen. Onderzoekers van Lawrence Livermore National Laboratory hebben een manier gevonden om mensen te identificeren met behulp van haarproteïnen. En dat schijnt een stuk efficiënter te zijn dan bij het ouderwetse DNA.

De markeerpunten die op haarproteïnen worden gebruikt, blijven namelijk een stuk langer intact dan de DNA-punten. Het is hierdoor in theorie mogelijk om iemand 250 jaar na dato nog te herkennen aan zijn haar, terwijl DNA op dat punt allang niet meer te identificeren is. Dat terwijl de haarproteïnen net zo uniek zijn als DNA: twee mensen hebben nooit dezelfde patronen hierin zitten.

De ontdekking is groot nieuws voor forensische politieteams, al zal het nog even duren totdat onderzoekers er gebruik van kunnen maken. Op het moment kunnen de ontdekkers een persoon uit een groep van 1 miljoen mensen plukken. Dat lijkt veel, maar met miljarden mensen op deze planeet is de kans op fouten hierbij nog te klein. De onderzoekers kijken daarom of ze een manier kunnen vinden om met 100 markeerpunten altijd de specifieke persoon te herkennen. Daarnaast moet het proces nog een stuk sneller: op het moment duurt deze truc nog tussen de 2 en 3 dagen.