Zo probeert IBM’s Watson ieder detail van Wimbledon te doorgronden

Wimbledon Watson

Vorige week hadden we het al kort over hoe IBM zijn kunstmatige intelligentie Watson wil inzetten om de gezichten van Wimbledon-toeschouwers te scannen. Maar IBM zet zijn slimme systemen nog in voor veel meer toepassingen tijdens het tennistoernooi. Inmiddels analyseert Watson volgens Forbes 3,2 miljoen datapunten van 19 speelvelden, waardoor er interessante conclusies over de wedstrijden getrokken kunnen worden.

Zo gebruikt Watson bijvoorbeeld het zogeheten Hawkeye-trackingsysteem om de bal tijdens een wedstrijd in de gaten te houden. Het systeem weet precies waar zowel de spelers als de bal zich bevinden, zodat elke seconden van een tennismatch geanalyseerd kan worden.

Watson werd al eerder gebruikt om wedstrijden te scannen, maar nieuw dit jaar is de ‘Keys to the Match’-functionaliteit. Watson pakt er 41 miljoen datapunten uit wedstrijden van de afgelopen acht jaar bij en gaat daarin op zoek naar patronen, om deze te vergelijken met het huidige spel. Op deze manier hoopt de AI te ontdekken wat voor stijl een tennisser gebruikt en hoe deze precies kan winnen.

Door de effectiviteit van strategieën met elkaar te vergelijken, kan Watson zelfs proberen te voorspellen hoe een match ongeveer zal eindigen. Iets wat voor een mens onmogelijk is, kan een computer wel, laat IBM hier mee zien.

Twitter

Watson probeert niet alleen de wedstrijd te analyseren – ook Twitter moet er dit jaar aan geloven. Door alle berichten over Wimbledon op sociale media te scannen, probeert Watson te ontdekken welke onderwerpen rond het tennistoernooi mensen het meeste interesseren.

Op basis hiervan kan de juiste informatie worden getoond op de site en in de apps van Wimbledon. IBM heeft die namelijk ook ontwikkeld en dat kun je merken aan de ongelofelijk grote hoeveelheid statistieken en informatie die je daarin terug kunt zoeken. Voor de echte tennisfan wordt het grandslamtoernooi dankzij al die data-analyses nog leuker!

Nieuw is dit jaar de Apple TV-app, die met de gescande data snel een overzicht van de wedstrijd probeert te geven. Wel zo handig, want dan hoef je niet alle matches terug te kijken. De spannendste wedstrijden kun je live bekijken via de livestream in de app.