Zo traint NASA astronauten met behulp van augmented reality

NASA gebruikt graag nieuwe technologieën om haar mensen te trainen. En nu augmented reality opkomt, is het dan ook niet vreemd dat ze daarmee aan de slag gaan. Samen met Epic Games maken ze een simulator van het International Space Station, schrijft Techcrunch.

Wil je een astronaut worden bij NASA, dan moet je twee jaar trainen via lessen en simulaties. Zo bereid je je voor op je werk in de ruimte, waar geen zwaartekracht is. Eerder vonden die trainingen onder meer plaats in een gigantisch zwembad en een levensgroot model van de spate shuttle orbiter en delen van ISS. Nadeel is natuurlijk dat er beperkingen zitten aan dit soort trainingen en dat al die modellen flink wat ruimte innemen.

Augmented reality

Augmented reality kan de oplossing bieden. Door de fysieke trainingsruimtes te combineren met de virtuele wereld kun je mensen namelijk veel meer leren en het direct in de praktijk brengen. Zo worden er diverse elementen en instrumenten van het ruimteschip getoond. Daarnaast zie je diverse sportmachines en tools die astronauten gebruiken voor het onderhoud van het voertuig.

Maar je kunt ook leren omgaan met verrassende situaties. Zo kunnen astronauten ineens onderuit gehaald worden, omdat de zwaartekracht niet meer werkt. Dankzij een grote robotkraan hang je ook echt in de lucht. Die kraan simuleert vervolgens de zwaartekracht waar je mee te maken hebt. Omvallen voelt dus ook echt als omvallen. Nu moet ik zeggen: ik wil er ook wel eens in gaan zitten!