Zo vaak moet je je waterfles schoonmaken

Vrouw met waterfles

Vele mensen hebben een flesje water in de buurt staan om te zorgen dat ze voldoende water drinken over de dag heen. Maar dat flesje is de laatste tijd onder een enorm vergrootglas komen te liggen. Eerder deze maand werd duidelijk dat plastic waterflesjes enorm veel microplastics bevatten, die jij binnenkrijgt. Een andere herbruikbare fles is dus beter. Maar dan moet je hem wel goed schoon houden. En je waterfles schoonmaken, dat moet vaker dan je misschien denkt.

Herbruikbare waterflesjes zijn al jaren een trend en komen in allerlei vormen en maten. Maar wie zijn waterfles niet regelmatig schoonmaakt, zal ongetwijfeld wel eens zwarte randjes hebben opgemerkt. Dergelijke zwarte randjes zijn schimmels, en zeker niet de enige schimmels die in je waterfles voor kunnen komen. Schimmels gedijen namelijk uitstekend in vochtige, donkere plekken – zoals dus jouw fles. Die zwarte vlekken, dat is Stachybotrys. Daarnaast kun je de donkergroene of bruine Cladosporium, de bruine of groene Penicillium en de witte, gele of groene Aspergillus tegenkomen.

Het probleem wat je daarmee veroorzaakt, beperkt zich bovendien niet tot je fles, zegt immunoloog dr. Wanda Phipatanakul tegenover The New York Times. Laat je water dagenlang in je fles zitten, dan kunnen er schimmels gaan groeien die zich in de lucht verspreiden of in je leidingen blijven hangen, waar ze zich verder vermenigvuldigen.

Naast schimmels groeien er bovendien tal van bacteriën in je waterfles. Die bacteriën leven namelijk in je mond – dat is normaal – en iedere keer dat je een slokje water neemt, komen ze in het water terecht. Dat water kan zo terug druppelen in je waterfles, waardoor de bacteriën daar ook terechtkomen. Samen met de schimmels kunnen die voor interessante (en vooral hele vieze) resultaten zorgen. Doe je dan ook nog iets als een sportdrankje in het flesje, dan kan de groei van deze organismen bovendien nog veel sneller gaan.

Maak je waterfles schoon!

Er groeit dus van alles in je waterfles en dat is niet echt hygiënisch. Gelukkig betekent dit niet dat je er ook direct ziek van wordt, benadrukt dr. Phipatanakul. Veel schimmelsoorten vormen niet direct een risico voor onze gezondheid, ook omdat ons immuunsysteem erg goed is in ze aanpakken. Maar je kunt gevoeliger zijn voor schimmels, zeker als je bijvoorbeeld allergisch bent of astma hebt. In dat geval kun je hoofdpijn krijgen, je moe voelen of bijvoorbeeld een verstopte neus hebben. Krijg je wekenlang heen veel schimmels binnen, dan kun je ook misselijk worden of buikpijn krijgen. Maar naar het ziekenhuis, dat hoef je waarschijnlijk niet.

Toch is het dus wel goed om je waterfles schoon te houden. De immunoloog adviseert om je waterfles dagelijks te wassen, of in ieder geval eens per week. Kan de fles in de vaatwasser? Zet de vaatwasser dan op de warmste stand. Wie de fles met de hand afwast, kan een flessenborstel gebruiken om alle randjes goed te bereiken. Wassen met zeep en water is vaak voldoende, maar voor een echte deep clean kun je je fles ook een half uur in water en witte azijn (in gelijke delen) laten weken. Blijft je fles vies? Gooi hem dan weg.

Een plastic fles?

Een andere optie is natuurlijk om een plastic waterflesje te gebruiken, die je na gebruik weggooit. Maar dat blijkt ook niet echt een geweldige oplossing. Eerder deze maand bleek namelijk uit Amerikaans onderzoek dat dergelijke flesjes zo’n 240.000 deeltjes plastic bevatten per liter. Die krijg je bij het drinken van het water dus ook binnen. Hoe slecht dat voor onze gezondheid is, is nog niet duidelijk. Maar waarschijnlijk is het niet goed voor je.

Foto: Shutterstock