Zo waarschijnlijk is het dat je je baan verliest aan een robot

We horen al jaren alarmerende berichten over robots die onze banen gaan overnemen. Maar hoe waarschijnlijk is het nu eigenlijk dat je je baan verliest vanwege een slim apparaat? Ontwerper Dimitar Raykov en ontwikkelaar Mubashar Iqbal maakten samen een tool die je precies dat vertelt.

Op de website vul je je baan (of die van een ander) in. Vervolgens berekent het algoritme er achter hoe groot de kans is dat de baan ooit wordt overgenomen door robots. Ook krijg je te zien hoeveel mensen de ingevulde baan nu hebben en hoe hard het werkveld waarschijnlijk gegroeid is in het jaar 2024.

Data

De data komt uit statistieken van het Bureau of Labor en een onderzoek naar automatisering. Helaas is alle data wel specifiek voor de Amerikaanse banenmarkt en dus niet voor die van Europa. Daarentegen is de kans vrij groot dat als je baan in Amerika over genomen zou worden, het vroeg of laat ook hier gaat gebeuren.

Ik ben in ieder geval blij dat mijn baan voorlopig niet verdwijnt. Maar onder meer technische schrijvers en taxichauffeurs hebben minder geluk volgens deze website.