Zo wordt je Facebook account beschermd tegen overijverige overheden

Facebook account

Alex Stamos, Chief Security Office van Facebook, heeft via de Security-pagina van het bedrijf bekend gemaakt dat de social media-gigant gebruikers gaat waarschuwen als overheden toegang proberen te krijgen tot hun account.

In de post laat Stamos weten dat de beveiliging van Facebook accounts belangrijk is voor het bedrijf; nu gaan ze nog een stapje verder. Als Facebook denkt dat hackers toegang proberen te krijgen tot een Facebook account, in opdracht van een overheid, krijgen gebruikers de onderstaande melding te zien.

Facebook

Facebook laat niet weten hoe ze precies kunnen zien wanneer een hackpoging gesponsord is door een overheid. Zelf geven ze aan dit niet te kunnen zeggen omdat anders te veel van de processen bekend zou worden en hackers daar rekening mee zouden kunnen houden. Dat weerhoudt het bedrijf er niet van om gebruikers te waarschuwen, want hackpogingen door overheden zijn “geavanceerder en gevaarlijker” dan andere hackpogingen.

Als je de melding te zien krijgt is vaak enkel je wachtwoord veranderen niet genoeg: Facebook raadt je aan om zo veel mogelijk van je systeem te vervangen. Vaak is een aangetaste Facebook account een teken van iets ergers. Zo kan je computer of smartphone besmet zijn met malware.