Ook zonder GPS weet een smartphone waar je je bevindt, als het aan Mozilla ligt

Mozilla heeft een nieuw initiatief geïntroduceerd waarmee bepaald kan worden waar je je bevindt, ook al heb je geen GPS verbinding. De Mozilla Location Service is een experiment om via crowdsourcing geo-locatie data te verzamelen. Deze data bestaat onder andere verbindingen uit openbare WiFi netwerken en telefoonmasten.

Met deze locatie-dienst wil Mozilla in het gat springen van slechte GPS-verbindingen. Ook wil Mozilla hiermee haar diensten uitbreiden naar mensen met laptops zonder GPS-verbinding. Deze mensen hebben momenteel geen mogelijkheid om hun exacte locatie te bepalen.

Omdat Mozilla voor deze dienst allerlei persoonlijke informatie gebruikt, komen er verschillende vragen over privacy boven drijven. Gelukkig staat Mozilla hier bij stil en belooft de privacy en beveiliging van gegevens constant te blijven verbeteren. Ook bestaan er al een uitgebreide privacy-richtlijnen voor de service.

De Mozilla Location Service is momenteel nog in de Beta. Als je mee wilt testen en jouw data wilt bijdragen, dan kun je hier de Android app downloaden. Het is nog niet bekend of en wanneer er een iOS app komt.