Zonder saldo reizen met ov-chipkaart vanaf volgend jaar mogelijk

OV-Chipkaart_station_Utrecht_Centraal

Mis jij weleens de trein omdat je geen saldo op je ov-chipkaart hebt? Vanaf volgend jaar is dit niet meer nodig, meldt de Telegraaf vandaag. NS start namelijk dit najaar nog met een proef waarbij je zonder saldo kunt reizen in de trein, bus, tram en metro.

Vanaf zomer 2018 is het mogelijk om pas achteraf te betalen. De nieuwe service heet NS Flex en wordt dit jaar bij een kleine groep ov-kaarthouders getest. Hierna zal NS Flex in fases beschikbaar worden gemaakt voor alle reizigers.

Achteraf betalen

Het is nu al voor reizigers met een business card mogelijk om achteraf te betalen, maar dit geldt nog niet voor andere reizigers. De service geldt niet alleen voor de trein, bus, tram of metro maar ook voor de OV-fiets. Op deze manier weet je altijd zeker dat je op tijd op je punt van bestemming aankomt.

Met NS Flex kun je aan het einde van de maand een factuur betalen, vertelt operationaal topvrouw Marjan Rintel: “Reizigers die dat [achteraf betalen] willen, krijgen achteraf een rekening, die maandelijks via automatische incasso wordt betaald.” Op de factuur staan alle gereden kilometers, de kosten, fietsenstalling en andere extra’s vermeld. Via het systeem Translink worden de kosten van de andere vervoerders, zoals bus en tram, verrekend.

App

De NS zal samen met de nieuwe service ook een nieuwe app lanceren. Hiermee kunnen reizigers inzicht krijgen in hun uitgaven en hun abonnement aan hun reisgedrag aanpassen.