Zonnelader genereert stroom met regendruppels

Binnenkort kan zelfs een regenbui niet langer de zonnecellen op je dak nog tegenhouden. Chinese wetenschappers hebben volgens Wiley Online Library een manier gevonden waarop deze zonneladers ook tijdens een regenbui stroom kunnen genereren, door energie uit landende regendruppels te trekken.

Daarvoor gebruiken de Chinese zonnecellen een superdunne grafeenlaag. Water blijft van zichzelf plakken op grafeen, waardoor er meteen al een soort van condensator ontstaat. Door het verschil tussen de elektronen in het grafeen en de ionen in het water wordt elektriciteit gecreëerd.

Daar kun je nog niet je huis mee van stroom voorzien: op het moment kan het regenpaneel slechts 6,5 procent van de stroom in regendruppels omzetten. Een goed zonnepaneel weet rond de 20 procent van zonnekracht te gebruiken. Het betekent dat je bij regen nog steeds weinig stroom kunt creëren – al is het alsnog meer dan voorheen het geval is. Wij hebben liever een beetje stroom dan geen stroom.

Het is nu nog even afwachten totdat de eerste zonnepanelen hier ook gebruik van gaan maken. Op het moment is het immers alleen nog maar een onderzoek, waar nog geen enkele zonnepaneelbouwer commercieel gebruik van heeft gemaakt.