Zorgrobot TU Eindhoven wordt tweede bij RoboCup German Open

Zorgrobot Amigo van de TU Eindhoven is bij de RoboCup German Open tweede geworden.

Bij de competitie moeten robots huishoudelijke opdrachten en zorgtaken uitvoeren. Een van de onderdelen is het naar binnen brengen van boodschappen en die vervolgens opruimen. Amigo was ook in staat om opdrachten als “Pak dat object daar en zet het daar neer” uit te voeren en de jury te herkennen. Dat gebeurde op basis van foto’s van de jury op Facebook en LinkedIn.

De zorgrobotcompetitie heeft als doel om robotica te ontwikkelen die service en assistentie kan verlenen in thuis- of zorgsituaties. Veel van de technieken die Amigo beheerst komen rechtstreeks uit de voetbalrobots van de universiteit, waar vorige week nog de Europese titel mee binnengehaald werd. Binnen deze competitie laat TU Eindhoven zien hoe de techniek uit de voetbalcompetitie op een maatschappelijk nuttige manier toegepast kan worden.

Blij met resultaat

Tegen Tweakers zegt het team achter de robot blij te zijn met de prestatie, omdat de voorbereiding minder goed was dan gewenst door een gebrek aan mankracht. “We hebben er echt het uiterste uitgeperst. We hebben tijdens het toernooi nog nieuwe vaardigheden kunnen implementeren. Amigo kan nu bijvoorbeeld uit zijn camerabeelden de skelethouding van mensen herkennen.”

In juli trekken de voetbal- en zorgrobots naar Japan voor de wereldkampioenschappen. De voetbalrobots verdedigen daar hun wereldtitel. In totaal won TU Eindhoven het WK robotvoetbal al drie keer.