Zoveel schuld heeft Carrie Bradshaw uit Sex and the City opgebouwd

Sex and the City

De hitserie en -films Sex and the City zijn niet alleen fijn vanwege de humor en herkenbare momenten, maar ook vanwege alle prachtige kleding en schoenen die voorbij komen. Zeker Carrie Bradshaw, gespeeld door Sarah Jessica Parker, heeft – zo lijkt het – een eindeloze voorraad mode-opties. Maar daarmee heeft ze zich ook in diepe schulden gewerkt, analyseerde spaarplatform Raisin.nl.

Dat Carrie Bradshaw behoorlijk wat geld uitgeeft, is in alle seizoenen van de serie en de twee films wel gebleken. Zo helpt vriendin Miranda haar in de aflevering Ring a Ding Ding in het vierde seizoen van de serie wat Carrie al aan designerschoenen heeft uitgegeven: maar liefst 40.000 dollar. En in de jaren daarna heeft ze natuurlijk alleen maar meer schoenen gekocht.

Verder neemt Carrie regelmatig taxi’s en niet het openbaar vervoer en koopt ze eindeloos veel mooie (en dure!) kleding. We weten zelfs dat Carrie eigenlijk nooit kookt (ze bewaart truien in haar oven, vertelde ze ooit), dus al haar eten haalt ze af of laat ze thuisbezorgen. En dan hebben we het nog niet eens over alle brunches en cocktails gehad. Het komt dan ook zelfs een keer voor dat Carrie’s creditcard wordt doorgeknipt (The Power of Female Sex in het eerste seizoen).

Als klap op de vuurpijl zien we in de allereerste Sex and the City-film dat Carrie een persoonlijke assistent inhuurt: Louise uit St. Louis. En dat kost natuurlijk ook een hoop geld.

Flinke kosten

We kunnen dus wel zeggen dat Carrie misschien een ietwat onrealistisch uitgavepatroon heeft. Maar natuurlijk heeft ze ook een baan: ze heeft een column bij Vogue en geeft over de jaren heen diverse boeken uit, die het behoorlijk goed lijken te doen. Maar volgens de analyse van Raisin.nl is dat lang niet genoeg om haar levensstijl te bekostigen.

Carrie verdient volgens de benchmarksalarissen van Glassdoor namelijk ongeveer 4.333 dollar er maand, aldus het spaarplatform. Maar naar schatting geeft ze 6.059 dollar uit. Met andere woorden: ze komt zo’n 1.700 dollar per maand te kort, of 21.000 dollar per jaar. Raisin.nl becijferde dat Carrie door alle films en series heen een schuld van maar liefst een kwart miljoen dollar heeft opgebouwd.

Die schuld is mogelijk zelfs hoger: de kans is groot dat Carrie een studieschuld heeft opgebouwd. Onze favoriete columniste studeerde namelijk aan Brown, een Ivy League-school. En dat soort universiteiten zijn niet goedkoop.

Aflossen in de reboot?

Hoe het nu met Carrie’s uitgaven gaat, kunnen we ontdekken in de reboot And Just Like That… op HBO Max. De eerste aflevering verscheen afgelopen donderdag in de V.S. Helaas moeten wij nog even wachten tot de we serie kunnen zien: HBO Max komt ergens in 2022 pas naar Nederland.

Raisin.nl raadt in ieder geval aan om wel van de serie te genieten, maar geen voorbeeld te nemen aan Carrie’s levensstijl. “Een maandelijkse begroting zou voor Carrie geen verkeerd idee zijn. Ook zou het haar kunnen helpen om spaardoelen op te stellen zoals bijvoorbeeld het aflossen van een schuld”, zegt Eelco Habets, country head van Raisin Nederland.

“In Nederland zou een dikke studieschuld het moeilijker kunnen maken om een hypotheek bij de bank te krijgen. Zelfs het afsluiten van een telefoonabonnement kan een lastige opgave zijn wanneer je veel schulden hebt. Ga dus geen creditcards sparen: schulden kunnen je de de rest van je leven blijven achtervolgen. Daarnaast zou ze zich wat meer mogen bezighouden met haar toekomst. Zo lijkt een pensioen het laatste te zijn waar Carrie zich druk om maakt. Hoewel haar pensioenleeftijd in 2021 dichterbij is dan ze misschien denkt.”

Foto: Shutterstock.com