Zuckerberg: ‘Er zal altijd een gratis versie van Facebook zijn’

Er zal altijd een gratis versie van Facebook blijven. Dat heeft Mark Zuckerberg gisteren gezegd tijdens een hoorzitting met de Amerikaanse Senaat. Daarmee antwoordde hij op een vraag van Senator Orrin Hatch, die een opmerking van de Facebook-baas uit 2010 aanhaalde. Toen zei de topman namelijk dat Facebook altijd gratis zou zijn.

Nu zegt Zuckerberg dus dat er altijd een gratis versie zal blijven. Daarmee laat hij in het midden of er ooit een betaalde versie van het platform gaat komen. Mogelijk heeft een dergelijke versie dan geen advertenties en worden je gegevens daar dus ook niet voor gebruikt.

Facebook-COO Sheryl Sandberg leek vorige week bij CNBC ook op iets dergelijks te hinten. Daar vertelde ze dat het sociale medium je nu bepaalde functies uit laat zetten. “We hebben geen uit-knop op het hoogste niveau. Dat zou een betaald product zijn”, aldus Sandberg.

Senator Hatch vroeg naar die opmerking, waarop Zuckerberg reageerde dat advertenties een groot deel zijn van hoe Facebook in de lucht blijft.

Verhoor

Mark Zuckerberg kwam gisterenavond naar de Senaat om verantwoording af te leggen voor onder meer het privacyschandaal rondom Cambridge Analytica. De gegevens van maximaal 87 miljoen Facebook-gebruikers kwamen via een app van een onderzoeker onbedoeld in handen.

Naar schatting zijn er ook maximaal 90.000 Nederlandse slachtoffers.