Zuckerberg komt geen uitleg geven over dataschandaal Facebook in Groot-Brittannië

Mark Zuckerberg, de baas en oprichter van Facebook, komt niet naar Groot-Brittannië om uitleg te geven over het dataschandaal waar het sociale medium nu in verwikkeld is. Dat meldt de BBC.

Eerder deze maand werd bekend dat het Britse bedrijf Cambridge Analytica de gegevens van 50 miljoen Facebook-gebruikers had misbruikt om kiezersprofielen op te stellen. Die profielen werden gebruikt tijdens de campagne van president Donald Trump in 2016.

Facebook was in 2015 al op de hoogte van het misbruik, maar hield het onder de pet. Eerder deze maand kwam een klokkenluider – een voormalig medewerker van Cambridge Analytica – echter naar buiten met het verhaal. Zuckerberg bood een paar dagen later zijn excuses aan.

Chris Cox

Groot-Brittannië begon nadat het schandaal bekend werd een onderzoek. Daarbij vroegen ze de Facebook-baas om uitleg te komen geven voor het parlement. Maar dat heeft hij nu dus geweigerd. In de plaats daarvan stuurt hij een andere topman van het sociale medium. Het gaat om Chris Cox, de chief product officer van Facebook.

Cox zou na de paasvakantie komen getuigen. Ook het Europees Parlement en de Amerikaanse FTC doen onderzoek naar het dataschandaal.