Zuckerberg zegt opnieuw ‘sorry’ tijdens verhoor Amerikaans Senaat

Facebook-baas Mark Zuckerberg heeft opnieuw zijn excuses aangeboden voor het privacyschandaal met Cambridge Analytica. Dat deed hij tijdens een verhoor in de Amerikaanse Senaat gisteravond. De topman moest daar uitleg komen geven voor onder meer het dataschandaal.

Bij het dataschandaal kwamen de gegevens van maximaal 87 miljoen Facebook-gebruikers in handen van Cambridge Analytica.  Zuckerberg zei verantwoordelijk te zijn voor alles wat fout is gegaan, omdat hij Facebook ooit begonnen is.

Maar het gebruik van persoonlijke informatie verdedigde hij. “Mensen houden niet van advertenties, maar ze houden helemaal niet van advertenties die niet relevant voor ze zijn.” Door gerichte reclames aan te bieden aan adverteerders op basis van de gegevens van gebruikers, kan Facebook zijn dienst gratis blijven aanbieden.

De Senaat ging verder ook in op de vermeende Russische inmenging tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ook hierbij gaf de Facebook-topman toe dat het platform te weinig heeft gedaan om nepnieuws tegen te gaan.

Regulering

Senator Lindsey Graham vroeg de CEO hoe hij dacht over een wetgeving waarmee platformen als Facebook gereguleerd worden. Zuckerberg antwoordde dat als het de juiste regulering was, hij en Facebook deze zouden verwelkomen.

Ook vroeg Graham of de topman met zijn team een aantal regels voor sociale media zouden willen voorstellen. De Facebook-baas zei toen voorstellen naar het kantoor van Graham te sturen.