Zweedse politie wil sites kunnen blokkeren die auteursrecht schenden

Paul Pintér, Zweedse politiecoördinator op het gebied van schending van auteursrecht en intellectueel eigendom, wil dat er een wetswijziging doorgevoerd wordt die het mogelijk maakt om websites te blokkeren die auteursrecht schenden. Daarnaast wil hij de mogelijkheid hebben om dergelijke domeinnamen in beslag te nemen tijdens een vooronderzoek. Dit laat hij weten in een memorandum dat hij voorgelegd heeft aan de Zweedse regering.

Pintér doelt vooral op illegale filesparing-websites, zoals The Pirate Bay, die hij als regelrechte misdaad omschrijft. Hij ziet de wetswijzigingen als een extra hulpmiddel om piraterij te bestrijden. Beslag leggen op een domeinnaam is momenteel bijvoorbeeld alleen mogelijk als een rechter daar toestemming voor geeft.

Sinds 2013 loopt er al een rechtszaak over het afstaan van twee Zweedse domeinnamen, te weten thepiratebay.se en piratebay.se. Een oordeel in deze zaak wordt echter steeds uitgesteld en de zaak loopt nog steeds.

Eerder oordeelde een Zweedse rechter daarnaast dat internetproviders The Pirate Bay niet hoeven te blokkeren. De rechter besloot dat internetproviders niet verantwoordelijk zijn voor de content op de torrentsite en de website daarom niet hoefde te blokkeren.