BAMBEA: Amsterdam wil meer mensen laten hardlopen met technologie in parken

Een primeur voor Amsterdam: het is de eerste Nederlandse stad waar parken en openbare plekken worden uitgerust met beacons voor hardlopers. De Bluetooth-zendertjes werken samen met een speciale app. Op die manier geeft de app hardlopers feedback op hun loopprestaties en meet hij hoeveel zij bewegen. Onder meer in het Oosterpark en op het Marineterrein zijn beacons opgehangen in lantaarnpalen.

Het project is een onderzoeksproject van de gemeente Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam en heet Bewegen in Amsterdam met Beacons (BAMBEA). Het doel is om te onderzoeken of dit soort technologie helpt om de inwoners van de stad meer te laten bewegen in de openbare ruimte. Het project richt ze dan ook voor vooral op het begeleiden van beginnende hardlopers tijdens hun trainingen.

Marije Baart de la Faille – Deutekom, Lector Kracht van Sport van de Hogeschool van Amsterdam en Inholland leidt het onderzoek:

We willen onderzoeken of we juist mensen die niet zo vaak sporten kunnen stimuleren en ondersteunen om de beweegnorm van 30 minuten per dag te halen. Ons doel is niet dat mensen ineens fanatiek gaan sporten; het gaat juist om duurzame verandering in hun beweegpatroon; denk aan bijvoorbeeld elke dag een half uurtje in de lunchpauze bewegen in het park.

BAMBEA app

De speciaal voor het project ontwikkelde BAMBEA app is gebaseerd op wetenschappelijke theorieën over motivatie en gedragsverandering. “Hij geeft niet alleen feedback over prestatie, maar ook sociale steun en het idee dat je het kunt”, aldus de makers. De app leunt op de theorie dat iemand een aantal fasen doorloopt van inactief gedrag naar bewegingsgedrag. De app BAMBEA analyseert in welke fase de deelnemers zitten. De deelnemers krijgen vervolgens de feedback die bij hun fase aansluit.

De app wordt vandaag officieel gelanceerd, maar is op dit moment nog niet beschikbaar. Er is wel een BAMBEA-app voor Android, maar dat lijkt de ontwikkelaarsversie waarmee je kunt zoeken naar de beacons.