Bekijk de inslag van Rosetta op komeet 67P via de Rosetta livestream

Rosetta livestream

Op 6 augustus 2014 kwam het ruimteschip Rosetta na een reis van tien jaar aan bij de komeet 67P. Twee jaar lang vloog het voertuig in een baan rond de komeet en liet het een lander, genaamd Philae, achter. Nu is het laatste hoofdstuk van het ruimteschip aangebroken: hij gaat neerdalen op het oppervlak van de komeet. En dat kun je live zien via de Rosetta livestream.

Morgen is de grote dag voor Rosetta, dan moet het schip landen. Maar vandaag kun je tussen half drie en half zes al een voorprogramma bekijken. Daarin vertellen allerlei onderzoekers wat ze allemaal ontdekt hebben met de Rosetta-missie.

Morgen op de Rosetta livestream

Morgen gaat de Rosetta livestream gewoon verder. Vanavond zet de sonde namelijk om 22.50 uur de manoeuvre in die hem op een botsingkoers met de komeet brengt. Morgen om tien uur ’s ochtends worden de laatste commando’s naar Rosetta verstuurd, en rond 12.40 uur slaat het schip in op de komeet. Natuurlijk kunnen we dat via de Rosetta livestream volgen. Zorg echter wel dat je op tijd klaar zit, want het is lastig te voorspellen wanneer de crash precies plaatsvindt. Dat kan bijvoorbeeld ook twintig minuten eerder of later zijn.

Wil je nog meer weten over de laatste manoeuvre van Rosetta? Dan kun je ook het officiële Twitter-account in de gaten houden. Ook is er een officiële blog die netjes bijgehouden wordt.

Nieuwsgierig naar hoe laatste manoeuvre van Rosetta precies in zijn werking gaat? Dat legt ESA uit in de onderstaande video.