Een New Yorkse startup EnGoPlanet, die begaan is met het klimaat, heeft vier lantaarnpalen geplaatst op een pleintje in Las Vegas. Waarom is dit nieuws? Omdat de lantaarnpalen werken op zonne-energie en kinetische energie, die wordt opgewerkt door de voorbijgangers. Een grote stap vooruit voor het klimaat en de zoektocht naar milieuvriendelijke energie.
De straatverlichting is aangesloten aan speciale tegels die 4 tot 8 watt opwekken als iemand er op stapt. Op het eerste gezicht lijkt dat niet zo veel, maar de slimme lantaarnpalen slaan alle energie uit deze speciale tegels op tot wanneer het donker is. Bovendien zijn ze ook uitgerust met zonnepanelen die extra energie moeten opwekken op minder drukke dagen.
Al deze opgewekte energie zou ruim voldoende zijn om de lampen een hele nacht te laten branden én meer. Zo kan je ook je apparaten opladen aan de stopcontacten, USB-poorten, of via het draadloze oplaadstation. Daarnaast geven deze lampen ook een openbaar en gratis wifi-signaal voor iedereen in de buurt.
Donker kantje van de verlichting
De vier straatlantaarns zijn uitgerust met tal van sensoren die data gaan verzamelen over de omgeving. Dat is handig voor bijvoorbeeld het meten van de luchtkwaliteit en voor videobeveiliging. Het blijft echter vaag welke gegevens de lampen allemaal kunnen verzamelen. Het lichtpunt is dus dat ze milieuvriendelijk zijn, de donkere kant is echter dat nog maar eens zoveel privégegevens in de handen van een bedrijf kunnen vallen.