1.300 euro voor een tegel: voor deze prijzen gaan Disney-spullen op Catawiki

100 Disney op Catawiki

Disney bestaat al honderd jaar, wat betekent dat er inmiddels diverse generaties zijn met hun eigen herinneringen én memorabilia van het merk. Die spullen blijken enorm populair onder Nederlanders: volgens veilingsite Catawiki kopen Nederlanders de meeste Disney-spullen e1n geven we er het meeste geld aan uit. Zo bracht een restaurantmenu uit de jaren ’50, gesigneerd door Walt Disney himself, 4.400 euro op.

De verkoop van Disney-spullen steeg tussen 2019 en 2022 met maar liefst 30% in Nederland. En ook wereldwijd neemt de verkoop van Disney-objecten flink toe op Catawiki: in de eerste zes maanden van dit jaar steeg de verkoop met meer dan 30%. Niet gek natuurlijk, want Disney bestaat dit jaar honderd jaar. En daarmee wakkert de liefde bij veel fans ongetwijfeld weer aan.

Maar wie Disney-spullen via Catawiki wil kopen, moet rekening houden met flinke prijzen. Tussen 2019 en 2022 is de gemiddelde waarde namelijk ook met 30% toegenomen, ziet Catawiki. Een vervijfvoudigde litografie van Carl Banks, de striptekenaar bekend van de Donald Duck-verhalen, werd in 2019 nog verkocht voor 511 euro, maar was vorig jaar 2.600 euro waard.

Het populairste op Catawiki

Disney-spullen zijn dus populair, maar het één doet het natuurlijk beter dan het ander. Het duurste wat ooit op Catawiki werd verkocht, is het eerder genoemde restaurantmenu. Maar ook andere spullen van Disney gaan voor veel geld. Twee kunstwerken van bekende striptekenaars werden bijvoorbeeld voor 3.500 en 2.800 euro geveild. En de eerste editie van het stripboek waarin Donald Duck voor het eerst alleen in verscheen, wordt nu tussen de 800 en 1.300 euro gewaardeerd.

Stripboek met het eerste solo-optreden van Donald Duck

Stripboek met het eerste solo-optreden van Donald Duck. Foto: Catawiki

En ook spullen uit de pretparken van Disney gaan voor flinke bedragen. Denk aan de meubels van Disney, die alleen voor werknemers van parken en hun vrienden en familie te koop zijn. Een spiegel van Sneeuwwitje werd bijvoorbeeld voor 875 euro verkocht en een herdenkingsbord van een parkopening voor 1.300 euro. Zelfs kleding van parkwerknemers wordt verkocht, zoals een Discoveryland-kostuum dat door 665 euro werd verkocht.

Disney heeft echter ook invloed op de kunstwereld, wat ook terug te zien is bij Catawiki. Er zijn tussen januari 2022 en augustus 2023 zo’n 5.000 kunstwerken verkocht met een relatie tot Disney. Micky Mouse komt daar het meeste in voor: 25% van alle kunstwerken bevat Mickey. Een pop-art interpretatie van Mickey en Pluto werd bijvoorbeeld voor bijna 4.000 euro gekocht door een Nederlander. Daarnaast is een schilderij van Daisy Duck in de stijl van Gustav Klimt’s Gouden Dame verkocht voor 8.250 euro.

Foto: Catawiki