Dit zijn de 10 opvallendste concept cars van de Tokyo Motor Show 2015

Nog één nachtje slapen en dan start in Japan de Tokyo Motor Show, dé autoshow waar liefhebbers vooral getrakteerd worden op de nieuwste concept cars. Wij verzamelde de tien meest opvallende concepten die deze week langs komen alvast voor je!

In de overvolle kalender van autoshows staat de Tokyo Motor Show voor veel liefhebbers toch vaak extra omcirkelt. De show wordt namelijk tweejaarlijks georganiseerd en richt zich vooral op vernieuwende en opzienbarende concepten. Brandstofcellen, zelfrijdende pods of hyperfuturistische scooters, het nieuwst van het nieuwst uit de automotive komt voorbij in Tokio!

Ook dit jaar zijn er weer tientallen opvallende voertuigen te bewonderen, waarbij met name de Japanse merken flink uitpakken. Om je alvast in de stemming te brengen, verzamelde wij alvast de tien meest opvallende concept cars die je deze week voorbij zult zien komen:

1. Nissan Teatro for Dayz

Nissan Teatro for DayzEen opvallende verschijning kun je de Teatro for Dayz van Nissan zonder bluffen gerust noemen. Nissan stelt dat het de auto ontworpen heeft voor ‘de digitale generatie’, waarbij alle conventionele ideeën rond de aankleding van een auto duidelijk de deur uit zijn gegaan.

Het interieur van de Teatro for Dayz is strak, met veel wit, wat ruimte moet bieden om creatief helemaal los te gaan op de bekleding en console. De vierwieler is overigens volledig gericht op het vervoeren van mensen van a naar b: echte laadruimte heeft hij niet.

2. Suzuki Air Triser

Suzuki Air TriserIn diezelfde vibe kun je ook terecht bij Suzuki, dat met hun Air Triser ook een zeer innovatieve MPV wil demonstreren. De Air Triser oogt wellicht wat compact (en heeft misschien ook wel een hint van de legendarische VW T1 te pakken), ruimte is er binnenin genoeg.

Want ook Suzuki stelt het comfort van de passagier voorop. In de Air Triser vinden we maar liefst 3 rijen met stoelen, die zelfs naar wens te draaien zijn. In stilstand beschikt de Suzuki dan over een ‘relaxtion mode’ waarin de stoelen naar elkaar gedraaid kunnen worden, of een ‘lounge mode’, waarin de 3 banken in U-vorm tegen elkaar schuiven.

3. Toyota FCV Plus

Toyota FCVOok Toyota laat zich niet onbetuigd tijdens de Tokyo Motor Show. Met hun FCV Plus wil het autobedrijf hun visie op de toekomst laten zien, waar brandstofcellen de nieuwe standaard energiebron van auto’s zullen zijn.

De innovatie houdt wat betreft Toyota niet op bij design of brandstof: de FCV Plus is óók van nut wanneer hij stilstaat. Via een uniek mechanisme moet de auto zijn rest-energie terug kunnen geven aan het energienetwerk van de stad.

4. Honda FCV

Honda FCVEcht héél futuristisch oogt de Honda FCV niet, maar dat heeft alles te maken met het feit dat de Japanse autofabrikant wil laten zien dat hun auto op waterstof dichterbij is dan ooit.

Met een capaciteit van 700 kilometer op een volle cel is de Honda in ieder geval gezegend met een lange adem, maar het is nog afwachten of de FCV de strijd kan winnen van Toyota, dat begin 2016 hun productieversie van een ‘Fuel Cell Vehicle’ op de weg zal brengen.

5. Mitsubishi eX Crossover

MitsubishiIn navolging van Tesla zullen we de komende maanden ook veel traditionele autofabrikanten met volledig elektrische SUV’s gaan komen. De Mitsubishi eX Crossover is daar een prima voorbeeld van.

De compacte SUV zal op alle vier de wielen worden aangedreven. Dat gebeurt, in tegenstelling tot de populaire hybride Outlander, in het geval van eX Crossover wel volledig elektrisch.

6. Subaru Viziv

Subaru concept carSubaru heeft nog wel een flinke inhaalrace te maken als het gaat om elektrische of zelfs hybride vierwielers. Speciaal voor de Tokyo Motor Show poetste het bedrijf hun Viziv nog eens op en toverde de SUV om naar een hybride elektro-diesel.

Opvallender is het dat de fabrikant er voor heeft gekozen om de nieuwe Viziv uit te rusten met een boel nieuwe truukjes die vooral duidelijk moeten maken hoe een autonoom rijdende Subaru zou functioneren. Zou de autofabrikant dan stiekem een stukje afsnijden en rap met een zelfrijdende auto komen?

7.  Honda Wander Stand Concept

Honda WanderUiteraard kan geen enkele autoshow – zeker die in Japan – zonder een concept dat zo absurd lijkt, dat het zo lijkt weg te zijn gereden uit een stripboek. In die categorie demonstreert Honda hun Wander Stand concept.

Deze futuristisch ogende pod zou vooral bedoeld zijn als een toekomstvisie op het vervoer in drukbevolkte steden en zou ook zelfrijdend zijn. Honda hult zich echter in nevelen – ook rond de bijbehorende Wander Walker (een scooter) – dus we zullen het deze week moeten afwachten.

8. Mercedes-Benz Vision Tokyo

mercedes vision tokyoNa hun spetterende optreden op de CES aan het begin van dit jaar mag Mercedes-Benz eigenlijk op geen enkel feestje waar futuristisch vervoer wordt getoond ontbreken. En dus vinden we het bedrijf ook weer in Japan.

Naast het feit dat we de F 015 waarschijnlijk ook in Tokio mogen begroeten, liet Mercedes-Benz eerder al weten met een nieuw concept te komen. De Mercedes-Benz Vision Tokyo zal tijdens de show voor het eerst gepresenteerd worden en tot die tijd moeten we het met de contouren doen: een strakke, futuristische MPV die volgens Mercedes-Benz zelfrijdend, “luxueus en progressief” zal zijn.

9. Lexus

Lexus Tokyo TeaserToyota’s luxere merk Lexus komt tijdens de Tokyo Motor Show niet met één, maar met maar liefst 11 nieuwe concepten. Lexus viert tijdens de aankomende editie van de autoshow zijn 25ste verjaardag en dat moet dus gevierd worden.

Lexus heeft echter al wel laten vallen dat het tijdens de show een “geheel nieuw concept” zal presenteren. Het concept zou de toekomst van “progressieve luxe” volgens Lexus visualiseren. Dat klinkt als een directe waarschuwing voor Mercedes-Benz..

10. Yamaha

yamaha carDe meeste ogen zijn dit jaar misschien wel gericht op het traditionele motor merk Yamaha, dat dit jaar hun eerste auto zal presenteren op de Tokyo Motor Show. Het bedrijf verlekkerde de autoliefhebbers al eerder met een silhouet van een sportauto, wat geen verrassing mag zijn nadat het bedrijf samen ging werken met oud-McLaren F1 designer Gordon Murray.

Het kan overigens zomaar zijn dat we meerdere auto’s van Yamaha mogen begroeten tijdens de show, maar of ze daadwerkelijk ooit op de weg komen valt te betwijfelen. De bolides zijn namelijk vooral bedoeld om de innovatieve iStream methode te demonstreren, een productieproces wat door Murray werd bedacht en door Yamaha verder werd uitgebouwd.