Hoe goed zijn je selfies? Deze kunstmatige intelligentie vertelt het

Selfie score

Waarom beoordeeld worden door andere mensen, als een computer dat net zo goed kan doen? Stanford-onderzoeker Andrej Karpathy heeft een kunstmatige intelligentie gemaakt met een neuraal netwerk, die een onverbiddelijk oordeel velt over je geplaatste selfies. Zo weet je welke foto’s dik in orde zijn, en over welke plaatjes de computer iets minder tevreden is.

De selfiebeoordelaar is gebaseerd op een neuraal netwerk uitgevonden door Yann LeCunn, dat vooral wordt gebruikt om afbeeldingen te verwerken. De kunstmatige intelligentie kreeg eerst alleen foto’s met een hoge hoeveelheid likes op sociale media gevoerd, om te laten zien wat voor foto’s het populairst zijn. Op basis daarvan zocht de computer naar de factoren van een populaire foto, zoals de vorm, kleurgebruik en andere zaken. Hierdoor leerde het programma langzaam maar zeker om een goede selfie te herkennen.

Opmerkelijk detail: toen de AI een top honderd aan selfies moest samenstellen, was deze alleen maar met vrouwen gevuld. Dit zou te maken hebben met de hoeveelheid likes onder iedere foto – mannen krijgen niet zo snel een duimpje omhoog. Daarnaast zou de AI een voorkeur hebben voor foto’s met teveel saturatie, filters en randen.

Benieuwd hoe jouw selfie het zou doen? Karpathy heeft zijn kunstmatige intelligentie aan een Twitter-bot bevestigd, die je een bericht kunt sturen om beoordeeld te worden. Door een foto te sturen in een mention aan @deepselfie, krijg je automatisch een percentage teruggestuurd.