12 Google-werknemers stappen uit protest op wegens samenwerking Pentagon

Google Chrome smartphone

Ongeveer 12 werknemers stappen op bij Google. Daarmee protesteren ze tegen de samenwerking van het bedrijf met het Amerikaanse ministerie van Defensie, meldt Gizmodo. De website sprak een aantal ontevreden werknemers.

De werknemers ontdekten eerder dit jaar dat Google een samenwerking was begonnen met het Pentagon. Daarbij levert de internetgigant diensten voor Project Maven. Bij Project Maven worden grote hoeveelheden beeldmateriaal geanalyseerd met behulp van kunstmatige intelligentie.

De werknemers werden boos, onder meer vanwege het gebrek aan transparantie van de bedrijfstop. Daarnaast twijfelen ze aan de ethische juistheid van militaire toepassingen van kunstmatige intelligentie. Bovendien vrezen ze voor PR-schade.

De software wordt volgens de internetgigant alleen defensief ingezet. Ook zou het vooralsnog alleen om een proef gaan.

Petitie

In maart begonnen de werknemers een petitie voor Google’s CEO Sundar Pichai. De petitie zou nu door ruim 4.000 werknemers getekend zijn. In de petitie wordt Pichai gevraagd om de samenwerking stop te zetten. Ook willen ze dat hij toekomstige militaire samenwerkingen afzweert met een beleidswijziging.

Omdat de top van het bedrijf de samenwerking met het Pentagon blijft verdedigen, hebben zeker twaalf werknemers besloten op te stappen. Overigens is de software in kwestie ook zonder een samenwerking te gebruiken door het Pentagon, omdat het om open software gaat.