Artsen aan Peking University hebben een 12-jarig jongetje voorzien van een 3D-geprinte nekwervel. Het is volgens het team van de Universiteit de eerste keer dat deze operatie succesvol is uitgevoerd.
Hoewel het vervangen van wervels in nek en rug wel vaker gebeurt, is dit de eerste keer dat het implantaat met een 3D-printer werd gemaakt. Om de wervel sterk genoeg te maken, gebruikte de artsen een speciale printer die gebruik maakt van titaniumpoeder.
De 12-jarige patiënt moest een wervel laten verwijderen door een aanhoudende agressieve kanker in zijn nek. Door het implantaat te printen kan het geheel op maat worden geproduceerd, zodat er tijdens de operatie geen grote kunstgrepen meer hoeven te gebeuren om het te laten passen.
Het 3D-geprinte implantaat bevat daarnaast kleine gaatjes, zodat het bot er op een natuurlijke manier meevergroeit. Hierdoor is de wervel ook sterker dan traditionele implantaten die vaak met schroeven worden vastgezet.
Onderzoek naar de toepassing van deze techniek werd al in 2009 opgestart. De artsen van Peking University geven aan Forbes aan het volste vertrouwen te hebben in een goed herstel van de jongen mét een duurzamere oplossing.