“Samen houden we de buurt veilig.” Je zult het geheid af en toe hebben zien staan op verkeersborden, met daarnaast een prominent WhatsApp-logo. De ‘buurtwachtgroep’ op WhatsApp is in Nederland een steeds vanzelfsprekender gegeven, waarin buurtbewoners elkaar doorgeven als er iets verdachts gebeurt. Inmiddels zit maar liefst 15 procent van de Nederlanders in zo’n buurtwachtgroep, aldus onderzoek van Novia Data in opdracht van verzekeraar InShared.
De buurtchats zouden vooral in Limburg en Gelderland populair zijn, waar 22 procent van de mensen in zo’n groep zou zitten. Twee derde van de Nederlanders zou bereid zijn om aan zo’n chatgroep deel te nemen. Daarmee lijkt de WhatsApp-buurtwacht geen vage trend, maar iets dat daadwerkelijk blijft kleven. Maar goed ook, want uit eerder onderzoek bleek dat zulke chats en borden leiden tot minder inbraken.
Het is geen wonder dat uitgerekend WhatsApp gebruikt wordt door buurtwachten – het is immers de grootste chatapp van het moment. In februari tikte de dienst 1 miljard gebruikers aan. Dat plaatst Facebook in een krachtige positie op de chatmarkt: het bedrijf heeft met Messenger immers nog een immens populaire chatdienst in handen.
De startup Nextdoor lanceerde enkele maanden geleden in Nederland en probeert een speciaal sociaal netwerk voor buurten te zijn. Dat biedt voordelen en extra functionaliteiten, maar het probleem is dat mensen er een nieuwe, onbekende app moeten installeren.
Nextdoor laat weten dat ze op dit moment in 22 procent van de buurten actief zijn in Nederland. In een actieve buurt gebruiken minstens tien mensen de app (je kunt dus niet de conclusie trekken dat 22 procent van de Nederlanders Nextdoor gebruikt). In sommige buurten hebben mensen besloten om Whatsapp te vervangen voor Nextdoor, maar de cijfers van Novio Data wekken de indruk dat Whatsapp op dit moment de populairste manier is om met buren te communiceren.