17-jarige jongen bedenkt gel die ernstige bloedingen kan stoppen

Als je weleens een ernstige bloeding hebt gehad, dan weet je hoe moeilijk is om het bloeden te laten stoppen. Daar kan binnenkort zomaar verandering in komen, want VetiGel zorgt er binnen 12 seconden voor dat je nergens meer last van hebt.

VetiGel is een uitvinding van Joe Landolina, die het product bedacht op zijn zeventiende. Inmiddels is hij 22 en is het de hoogste tijd om het product commercieel uit te rollen. Dat gaat deze zomer daadwerkelijk gebeuren, want dan kunnen dierenartsen met de gel aan de slag. De variant voor mensen zal binnen een paar jaar volgen.

De gel wordt gemaakt van algen, die op hun beurt weer bestaan uit kleine polymeren. Het team van Landolina maakt deze polymeren nog kleiner, zodat ze gebruikt kunnen worden om in een wond te injecteren. Zodra dat gebeurt stopt het bloeden binnen twaalf seconden. De gel zorgt er ook voor dat het lichaam zelf bloedstollingseiwitten aanmaakt, zodat de wond uiteindelijk op een natuurlijke manier kan herstellen.

Het product is helaas niet goedkoop, want vijf pakjes van 5 milliliter kosten bij de Amerikaanse introductie 150 dollar. De VetiGel zou begin volgend jaar ook naar Europa en Azië komen. Het is uiteindelijk de bedoeling om de gel binnen een paar jaar ook voor mensen op de markt te brengen, maar hiervoor moet het product nog verder worden getest.