17-jarige jongen lanceert intelligente nieuws app Summly

Op het podium van Dublin’s Web Summit werd ik nog geen twee weken geleden verrast door een getalenteerde app developer van slechts 13 jaar jong. Vandaag ontdekte ik echter Summly, de slimme nieuwsapp van de pas 17-jarige ondernemer Nick D’Aloisio. Summly brengt je het laatste nieuws in samenvattingen van 400 tekens.

Met zijn 15 jaar was hij één (of misschien wel de) jongste ondernemers ooit die een aanzienlijk bedrag wist op te halen bij venture capitalists. Niet geheel onterecht want D’Aloisio’s Summly is een technisch vernuft. Het maakt gebruik van een flinke sloot aan slimme algoritmen om een gecureerde nieuwsstroom voor gebruikers terug te brengen tot artikelen van ongeveer 400 tekens. Zelfs Stephen Fry is enthousiast:

Summly Launch from Summly on Vimeo.

Ondanks dat technisch vernuft en de schitterende vormgeving zijn niet niet louter lovende woorden voor de app. Om Malik van GigaOM laat optekenen: “[its] summaries were generally accurate, but were often nonsensical enough for me to wince.” en ook Ellis Hamburger van The Verge heeft een kritische noot: “the app’s summaries are intelligible sentences, but since they’re extracted from articles without providing any other context besides headlines, they often sound disjointed and non-conclusive.

Zelf ben ik na 2 dagen testen ook nog niet geheel overtuigd. Naast de  (haast onvermijdelijke) Amerikaanse focus is de curatie ook niet geheel naar mijn smaak en mis ik inderdaad zo af en toe de context van een bepaalde zinsnede. Volgens D’Aloisio is het enige alternatief Twitter, “vol van sensatiezoekende koppen en oneliners”. De waarheid ligt in het midden, maar wie graag wat meer content snackt is Summly  – bij slim gebruik van de filters – zeker een waardevolle app.

En D’Aloisio? Met zijn Kevin Rose-esque voorkomen zullen we daar zeker nog wel vaker over horen!