Bij big data gaat het al snel om grote getallen. En grote getallen met betrekking tot zaken die we niet kunnen zien betekent al snel dat mensen afhaken. Als je je punt wilt maken zul je ze dus moeten visualiseren en hier op Numrush hebben we daar al heel mooie voorbeelden van laten zien.
Het Engelse bedrijf Carbon Visuals begrijpt dit heel goed. Onder het motto ‘concrete visualisation’ toont het de fysieke impact van bepaalde data, in bewegende beelden of in modellen waarmee mensen zelf kunnen spelen. Een mooi voorbeeld is de visualisatie van de omvang van de milieuramp van BP’s Deep Horizon in de Golf van Mexico. Hoeveel is 4,9 miljoen vaten olie nou eigenlijk..?
Tik je woonplaats maar eens in, want boven Nederland ziet zo’n vlek er toch opeens heel anders uit…
Recentelijk produceerde het bedrijf ook een prachtige en impactvolle visualisatie (animatie) van de hoeveelheid CO2 die een stad als New York elke dag, elke maand en elk jaar uitstoot.
Vierenvijftig miljoen ton broeikasgassen in één jaar. Best veel.
Dat is ongeveer 2 ton per seconde. Daarvan komt een kwart van auto’s, de rest van gebouwen. Hoe zou het eruit zien als al die CO2 op dezelfde plek zou vrijkomen?
Het resultaat is zeer beeldend. De wolkenkrabbers verdwijnen geheel uit beeld. De beelden van Orkaan Sandy hebben afgelopen week laten zien hoe een ramp in New York er echt uit ziet, maar deze beelden zijn ook indrukwekkend.
De animatie gaat in dit geval overigens wél uit van geheel windstil weer…