Het (persoonlijk) bijhouden van je medische gegevens is een stevige klus. Je zult expliciet moeten vragen om inzage en daarnaast is het nog maar de vraag hoe je het allemaal overzichtelijk gaat houden. HealthKeep is een mix tussen social media en datakluis en moet je daar bij helpen.
Privacy kan een ding zijn, als het gaat om medische gegevens. Een doodsimpele reden waarom je er voor kiest om je gegevens niet te delen met sociale media. Daarom meldt je je bij HealthKeep ook anoniem aan, geen foto’s, namen of andere publieke informatie.
In de praktijk werkt HealthKeep met een tijdslijn of feed, zoals we herkennen van Facebook en Twitter. Kuchend de nacht doorgekomen? Zoek dan even de symptonen op en bekijk wat andere gebruikers of artsen met soortgelijke ervaringen adviseren. Door de opzet van een timeline kun je vrij gemakkelijk terugvinden wanneer je voor het eerst last had van dat kuchje.
Zelf op zoek gaan naar de mogelijke oorzaken van symptonen op de interwebs is een avontuur op zich, zo onderstreept neuroloog en HealthKeep-oprichter Lyle Dennis: “The Internet can oftentimes be a confusing place for medical information, where googling your flu-like symptoms can lead you to believe you have an obscure disease“.
Healthkeep moet die ervaring drastisch veranderen, denkt de Amerikaan. “It’s almost like a Facebook for health –- anyone can connect with anyone,” aldus Dennis.
Het platform is nog niet officieel van start – maar je kunt je wel al aanmelden als “patient” of arts – maar heeft intussen al wel de hoogste acreditaties binnen van belanghebbende organisaties als het gaat om veiligheid van de medische informatie en patienten privacy.
Wat denken jullie? “Facebook for health“, een logische stap of in dit geval te commercieel ingestoken?