The Next Web 2013: Het internet is gemaakt van licht

De officiële opening werd dan vanochtend wel verricht door aanstaande koning Willem-Alexander, het sprekersspits werd toch echt afgebeten door auteur Andrew Blum. De Amerikaan, auteur van het boek “Tubes – Behind the scenes of the Internet” deelde zijn ervaringen van het zoeken van het echte, fysieke centrum van het internet.

Eekhoorn

Blum’s zoektocht kwam niet van de een op de andere dag tot stand. Al maanden vroeg de Amerikaan zich af hoe het Internet er nou echt uit ziet. Het bevreemde hem dat hij een groot deel van zijn dag doorbracht in een “stad” waar hij het aanzicht niet van kende.

Maar het besef dat hij iets moest doen met zijn hersenspinsels kwam op de dag dat zijn internetverbinding stuk ging en de monteur een opvallende reden ontdekte hoe dit kwam:

“I think a squirrel is chewing on your Internet”, he told me. This was something that seemed impossible to me. The Internet is something that connects people, it started a revolution and changed our world and the way we live. This is not something a squirrel chews on. And yet it did.

Het deed hem beseffen dat die kabel in zijn muur ergens naar toe moest leiden. Het centrum van het internet, toch?

Gemaakt van licht

Blum werd al snel gek verklaart. Natuurlijk was er niet één fysiek centrum, het staat juist bekend als decentraal netwerk. De auteur liet het er niet bij en kwam al snel tot de ontdekking dat het internet op een zelfde manier verbonden is als oude telefoonnetwerken. Kilometers kabels die samenkomen op vaste verbindingspunten.

Maar in tegenstelling tot telefonie, ontdekte Blum dat het netwerk grotendeels bestaat uit kilometers fiberoptics, kabels van licht zeg maar. Door het hele land ontdekte hij punten waar de fiberoptic kabels naar boven kwamen en met elkaar verbonden werden tot een groter netwerk. Zoals op Hudson Street in New York, waar een oud telefooncentrum nu een belangrijk kruispunt is voor het Internet. (Overigens ook de reden dat we rond die verbindingspunten veel banken vinden, weinig latency op de lijn – red)

Opvallender voor Blum waren de putdeksels aan de kust, waar de kabels vanuit alle werelddelen samenkomen en doorgelust worden. “It’s amazing to see all this connectiveness, all this distance you can span come down to just one manhole“. Wie de bijgewerkte “submarine map” ziet, snapt wat Blum bedoelt.

submarine_cable_map

Het boek “Tubes – Behind the scenes of the Internet” is te bestellen bij Bol.com voor €13,99.