Brusselse rechtbank verbiedt Uber: 10.000 euro boete voor elke overtreding

Uber

De Commerciële Rechtbank in Brussel heeft vorige week beslist dat het alternatieve taxi-bedrijf Uber niet langer de UberPOP dienst aan mag bieden in Brussel. Volgens De Tijd komt de uitspraak na klachten van traditionele taxi-bedrijven die klagen over de oneerlijke competitie en die hun lucratieve handeltje graag beschermd zien door de overheid.

UberPOP werd eind februari in Brussel gelanceerd als een taxi-dienst voor particulieren die graag wat bij willen verdienen. De bestuurders moeten in elk geval drie jaar in het bezit zijn van hun rijbewijs, minstens 21 jaar oud zijn én een verklaring van goed gedrag inleveren voordat ze voor de dienst mogen rijden. Daarnaast mogen ze gebruik maken van hun eigen auto op voorwaarde dat deze vier deuren heeft, schoon is en gebouwd is na 2008. Klanten kunnen na de rit de chauffeur beoordelen met een aantal sterren bij wijze van sociale controle.

De Brusselse minister van openbaar vervoer, Brigitte Gouwels, en taxi-bedrijven zijn fel tegen de – volgens hen illegale – alternatieve taxi-dienst die plotseling geïntroduceerd werd in Brussel. Uber riep de Brusselse overheid vervolgens op om te stoppen met “spreading misinformation and playing games” want het bedrijf claimt al sinds februari in contact te zijn met de overheid over een lancering van de dienst.

De overheid heeft echter besloten om de kant van de traditionele taxi-bedrijven te kiezen. De rechtbank heeft een dwangsom van 10.000 euro ingesteld voor elke overtreding door Uber. Daarnaast wordt Uber gedwongen om de uitspraak te publiceren in drie Franstalige kranten. Volgens de rechtbank is UberPOP illegaal in Brussel omdat de bestuurders niet in het bezit zijn van een taxi-licentie. Het probleem lijkt echter eerder de druk van de taxi-lobby te zijn: taxi’s in Brussel zijn belachelijk duur en UberPOP zit ver onder deze prijs én hoeft geen belasting te betalen.

De uitspraak van de rechtbank zendt in elk geval een duidelijke boodschap aan de wereld: Brussel ondersteunt geen innovatie en disruptie van het huidige vervoerssysteem. Inwoners en bezoekers moeten de geringe keuze, hoge prijzen en discutabele kwaliteit dus gewoon maar voor lief nemen.

Uber moet nog officieel reageren op de regeling maar was niet aanwezig bij de rechtszaak. Ondertussen is UberPOP gewoon gelanceerd in Barcelona en Berlijn. Het is nog niet bekend of de dienst ook naar Nederland zal komen omdat er dan sprake is van illegaal taxivervoer en dat is strafbaar volgens de Wet Personenvervoer.